..together..forever and ever after...

Daisypath Anniversary tickers

Alhamdulillah

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 31, 2010

BYE-BYE 2010 AND WELCOME 2011!!!


HAPPY NEW YEAR TO WHO READ MY BLOG (oh!!ade ke??) SANGAT TERUJA MENYAMBUT TAHUN BARU DAN ORANG BARU..EHEHE..SEMOGA TAHUN BARU KALI INI SAYA AKAN JADI INSAN YG TERBAIK DARI YANG SEBELUMNYA..;)





thanks again to malaysia team!!!


Thursday, December 30, 2010

CONGRATES MALAYSIA TEAM!!!!



di sini saya nak ucapkan tahniah kpd pasukan bola sepak malaysia!!!kamu sudah lakukan yg terhebat guys!!!dan tak sia-sia saya pergi ke stadium bukit jalil last week dan utk perlawanan kedua malam tadi telah menonton di kedai char kuey teow yang menyediakan skrin layar utk penyokong-penyokong pasukan malaysia..THANKS utk PUTD (pemuda UMNO telok datok) yang bertungkus lumus menganjurkan program tersebut.


APE PUN KITALAH YANG TERHEBAT!!!!

dan yeay!!!kerana kita semua akan bercuti esok!!!!!SELAMAT BERCUTI SEMUA!!;P

Friday, December 24, 2010

FAMILY VACATION!!!!

setelah berhempas pulas mengupload gambar n letak trademark segala dicampur pulak bila dah buat hilang plak...haish!!!geram!!!! akhirnya...nah!!!!!inilah hasilnya..walaupun percutian hanya selama 2 hari sahaja tapi best dan x dapat dilupakan =).lepas ni harus repeat lagi nih..sebab my auntie sorang lagi x dapat join kerana beliau x dapat cuti on that day..sian cik yang..uhuh..

oh!!!time ni kandungan sudah 5 bulan,tapi kelihatan seperti 6-7 bulan kan?aiiyyoo!!.

kami baru sampai.

wif my lil' sis.

bonda terchenta..

anak-anak kesayangan bonda..hikss..;p


sampai2 jek masing2 sah x sabar nak terjun pool..erk..agak kebudak2kan kami kan??ehehe..xpela..sok sudah ade baby,mommy hanye layankan baby sajalah..;) kali ni bagi mommy and papa puas2 dulu mandi pool berdua2an ek baby..ahahaha..

check in apartment then tuakr baju,makan2 terus gerak turun bawah..hatiku suda x sabar mau tunjuk skill renang sama asben..eceh!!



huh!!nampak tu????x padan ngn mak buyungnye..atau mungkin sudah lupa diri..yela nampak pool ngalahkan budak2,nabil pun di belakang,but me and asben sudah laju jek ke depan..oh my sis lagi la tertinggal kat belakang..ahahaha..layankan jela kakak awak ni ek..;p

ok lah..yang ni je dulu..nanti2 sambung lagi orait!!!



Monday, December 20, 2010


PHEWWW...(-_-')


penat bercuti bersama family terchenta masih tidak hilang lagi,walaupun hanya 2 hari 1malam sahaja di Tiara Beach Resort.dan hari ni pulak harus bangun awal utk pergi ke tempat kerja..haih!!!isnin yg hitam doh!! (black monday!!)




kena bangun seawal pagi pulak untuk sediakan air minuman untuk suami tersayang,yelah tidak kesampaian di hati saya kalau suami tersayang pergi ke tempat kerja dgn perut yang kosong tanpa diisi apa2.memadailah buatkan suami segelas milo dan roti utk beliau. lagipun suami tidak mengambil makanan berat seawal pagi ..bestkan???x perlu buat nasi lemak atau nasi goreng segala..hehe..;)

pic from mr.google



ermmm..nanti-nantilah mau upload gambar percutian ek!..daaa...


psstt: bos saya xde selama 3 hari tau! beliau bersama bos2 yg lain ada meeting di Lumut..BEST OKEH!!bagaikan ofis ini saya yg punya!!!ahahaha...apa lagi kenkawan....LET'S PARTY!!!!opssss......;p





*chow*

Friday, December 17, 2010

CUTI-CUTI BERSAMA FAMILY TERCHENTA!!!..(*,^)




Hello!!!!!.....


esok akan ke PD bersama familyku..setelah gigih dan hampir berputus asa jugak la mencari hotel@apartment maka akhirnya.........dapat jugak booking sebuah apartment di TIARA BEACH RESORT..;)



thanks ea kak ani (my opismate) krn telah membantuku yg didalam kegelabahan mencari hotel@apartment yg dah last minit nih..al-maklumlah cuti sekolah,haruslah semua hotel pun adalah penuh..uhuhuh...(sudah ada pengalaman,pasni harus cari hotel and booking awal2)

anyway...enjoy this weekend uoll's!!

*chow*

Thursday, December 16, 2010



BABY'S KICKING!!!!!!






yes!!!..momen yg amat2 x dapat nak digambarkan..sangat2 happy!!..;)




malam tadi semasa saya sedang lena,nyenyak,tido dan suami tersayang masih belum pulang lagi dari menonton bola (m'sia vs vietnam) saya dikejutkan dengan rasa x selesa di bahagian badan dan perut.




baring pun pusing kiri..pusing kanan..golek sana..golek sini masih x selesa juga.okeh!! xpe bole bertahan lagi..x lama suami tersayang pulang dan bila beliau sudah siap2 mandi sume maka suami tersayang pun tidur..dan saya masih lagi tidak selesa..




lalu saya letakkan tangan di atas perut sambil mengusap2 lembut perut dgn harapan baby dapat rasa sentuhan dari mommynya yg tersayang.. dan saya mula rasa ada seperti sesuatu..adakah my lil baby sedang menendang????atau menumbuk????hurmmm...saya pun x pasti..tapi masa tu saya betul2 dapat rasa okeh.. it's awesome huh!!!!ehehehe...oh! sebanyak 3x tau saya dapat rasa tendangan atau tumbukan itu..gile exited sangat2!!!!;p




x lama suruh suami tersayang pulak letak tangan dia atas perut saya..lama gak nak tunggu lagi hasil macam tadi..tapi last2 suami pun dapat rasa jugak..x lama pulak tiba2 baby mengeras pulak kat tepi pusat saya..oh!!!saya x tau apa tu..samada kepala baby???siku???atau montot dia..hiksss..tapi yang penting sangat BEST!!!!




dan selepas itu,hambiklaaaa!!!..lil baby x tido,dia main2..dan saya terpaksa melayan (usap2 perut) dia sehingga ke jam 2.30 pagi..adeh!!!



to baby : malam ni mommy nak rasa lagi macam malam tadi tau!!xpe,mommy x cukup tido pun x pe..mommy ok jek..;p

mungkinkah lil baby sedang menendang2 bola????motif????

Saturday, December 11, 2010

1.00 AM

mata x nak lelaplah...adeh!!!! selepas berchit-chat ngn bff terus x bole tido..ngeri beb dengar cite dia.my bff ni baru balik berubat dari darul syifa sebab anak dia dah 3 malam nangis x henti2. yg pelik tu anak dia akan start nangis bila pukul 1am mesti nangis gila2nye bagai x mau..malam pertama ok lagi sebab dia ingat anak dia mimpi pastu penat sgt sebab main siangnya.tapi bila dah 3 malam macam tu gak,dia dah x sedap hati terus bawak g berubat. rupanya jumpe ustaz tu dia ckp anak dia ok dan sihat xde ape2, tp bila tengok muka member saya ni terus ustaz tu minta izin ngan asben dia nk pegang tangan member saya ni,tiba2 terus member saya sakit macam kena renjatan elektrik.rupanya benda tu ada kat member saya dah lama..then masa ustaz tu keluarkan benda tu dia sakit gila and now alhamdulillah dia dah ok,cuma rasa sengal dan still sakit2 lagi kat lengan dia tu.

dah stop!!!cite tu..sebab suami tersayang xdek ni, agak rasa s***m skit la sorang2 kat bilik ni kan...suami tersayang telah menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang AJK Rukun Tetangga yg penuh komited setelah beberapa minggu tidak dapat hadir diatas tuntutan kerja tetapi malam ini beliau telah mempunyai kelapangan untuk menjaga kawasan perumahan beliau dgn penuh rasa tanggungjawab..eceh!!;p

cepatlah pulang yer..mata macam dah ngantuk nih..haih!!!

Thursday, December 9, 2010

BERTUKAR!!!!!!!......




yeay!!!blogku sudah berwajah baru!!!!!amat serononk sekali...ni yg buat saya mau update blog hari-hari nih..ehehehe...utk suami tersayang..thanks abang!!!!!im really love it!!!!!!!!!;)

Wednesday, December 8, 2010



HAPPY BIRTHDAY BUAT YG TERSAYANG!!!!;)

hurmm...how to start ea...ok la,yesterday is suami tersayang punye birthday..mean he's now already 30 years old..and like usually we all telah keluar celebrated his birthday at our dating place...just like dulu2 masa zaman kami cintan cintun..;)


actually kitaorang telah keluar celebrated before hari kejadian mean pada 6 disember,(birthday suami tersayang adalah 7 Disember ) sambutan biasa2 sahaja,like having lunch at our favourite place...watching movie..jalan2..but!!!!that day saya x belikan suami tersayang ape2 pun..maybe dia tertanye2 dlm hati kot why saya x belikan ape2 pun..hikhikhik....saya pun mcm serba salah jek buat mcm tu..tapi dlm hati ckp..sabar..sabar..belum masanya lagi..;)


saya x sabar nak balik umah,sebab actually hadiah suami tersayang ada kat BAWAH BANTAL saya sorok before kitaorg keluar g makan2..hikhikhik....


ok,sampai umah saya buat biasa lagi,tapi dalam hati tu dub..dab..dub..dab..x sabar nak tengok suami tersayang baring kat bantal tu..TAPI!!!!!!suami tersayang bole plak lepak2 kat depan komputer lama gile plak tu..hurm..annnndddd lastly nasib adalah baik..sebelum pukul 12am suami tersayang dah start landing2 kat bantal..tapi dia x rasa apa2 lagi...
x lama lepas tu,dia nak betul2kan badan dia..tiba2 dia rasa macam ada something terus dia raba2 bawah bantal dan dia sudah jumpe itu hadiah!!!!!!!taraaaaaaa........


masa tu lagi 5 minit dah nk pukul 12am..saya terus wish b'day pada suami tersayang.. ..
walaupun terpaksa mengharungi beberapa cabaran utk buat surprise pada suami tersayang..finally berjaya jugak..walaupun hampir2 x jadi nak buat surprise..ahahaha...
untuk suami yg disayangi :




i love u so much abang untill my last breath!!!..semoga abang diberikan kesihatan yg baik,dimurahkan rezeki,dipanjangkan umur,dan sentiasa dibawah lindungan dari Nya.im happy being a part of ur life;)

~~love from ur wife~~

Thursday, December 2, 2010

KURSUS LAGI???????


bukan saya....tetapi suami tersayanglah. suami tersayang telah berkursus di Inst.Perakaunan Negara di Sabak Bernam selama 3 hari..(3 hari je okeh..bkn 3 bulan atau 3 tahun!!) tetapi tu pun rasa macam lama jek..huhuhu...hurmm...agak emosi juga saya bila suami tersayang pergi berkursus sebab saya ditinggalkan keseorangan selama 3 hari sahaja..lagi sekali..3 hari sahaja okeh!!! (tu pun nak kecoh!!) ehehe..al maklumlah mungkin ibu mengandung memang begini..cepat beremosi...ish!!!!not good!!..not good!!!...saya x nak baby pun ikut sama emosi jugak nanti..ehehe..




ok dah.. stop!! citer suami tersayang...citer perkembangan mommy pulak..so far everything is ok..kandungan sudah mencecah 5 bulan,berat dari 50.9kg sudah naik satu kg..51kg,darah juga adalah ok..kerana dari 13.88 turun ke 11. x ingat berapa dan semalam c/up naik skit ke 12.38..wah!!..bagus2!!!agak lega disitu..kerana sebelum ni berat saya naik agak mendadak.bayangkan dalam sebulan 3 kali saya kena jumpe doc utk check BP,sebab doc nak tengok kot2 ade kencing manis atau darah tinggi..and alhamdulillah semuanya masih terkawal..and hope akan berterusan begitu..;)






pssssttt..nampaknye birthday suami tersayang sudah semakin hampir tau..dan saya masih lagi tercari2 hadiah apa nak bagi...any idea????..huhuhuuh....tapi yg penting nak buat surpriselah..opss!!...harap suami x baca lagi..nanti dia tau pulak.dah x surpriselah nanti kan???...hik..hik..hik..hik..


miss u so much la sayang..uhuk..uhuk..uhuk..

Wednesday, November 3, 2010



4 MONTHS..

alhamdulillah kandungan sudah mencecah 4 months already its mean 16 week n 3 days for today..;) juz now balik dari klinik and the result for today..huh!!!mak ngeri okay....doc scan and said everythings ok and baby sihat saja (alhamdulillah) tapi?????tapi????????....my uri terletak dibawah and statement yg agak ngeri from doc is..she said uri saya sudah tutup my rahim..hurmmmm...agk terkejut..even mungkin masih baru lagi insyaAllah hope sangat2 if kandungan semakin membesar uri saya akan naik semula...

utk baby...mommy hope everythings is going fine...jgn nakal2 tau!..ihiksss...;p

itu saja perkembangan saya utk 4 months ni..insyaAllah will update soon..




*opss..lupe mau letak ini gambar terbaru..kandungan ketika ini berusia 4 bulan oredi..hiksss*

*chow*

Wednesday, October 13, 2010

4 days......ALONE???????


dear asben!!!!!



hurm....1 more days to go.......haishhhhh!!!!....utk suami tercinta cepatlah pulang ya..isterimu ini sudah rindu sama kamu soooo muchhhh!!!!huk..huk..huk..oh!!! tidak lupe juge our little angle..hiks..hikss..;p

Friday, October 8, 2010

HARI YANG INDAH PART 2 pulak!!!

baiklah jom kita sambung balik cite raya saya ni sebelum bln syawal menutup tirainya pada hari ini..;)

sambungan part 1,kali ni sesi memberi duit raya pula kepada anak2 buah asben tersayang seramai uhuk..uhuk..erk...13 org tu..;p

aishah...

alessya....alololo....meh cium mamasu dulu bru dapat duit raya,,,hik..hik..


mikhail..terus amik duit raya...haish!!..budak ni yg paling geram sekali..;p


saparuh daripada 13 org ank buah..

feeling2...mommy n daddy...ahakss...

from left to right : k.diya,k.ina,k.su n myself

annnndddddd..sesi kegedikkan melanda kami berdua....

lagi.....

dan lagi....


dan yang paling x tahannnnn.......

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
V
V
V
V
V
V
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

opss!!...(sila jgn muntah okeh!!)

and last but not least my family tercinta..........

my family kat kampung..(kalau ade arwah atuk ngn nenek mesti best..)


♥♥...

ok la..sekian saja ceritaraya saya bagi tahun 2010 ini..wah!!serupa karangan BM utk PMR lakss..ehehe..utk semua SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥..

Thursday, October 7, 2010






SAYA MAU HAPDET INI BLOG TAU!!!!!




(mau seperti ini bule????....;p)



yer..saya amat bz..(bz kah???) sangat2 nak mengupdate blogku ini tetapi keadaan masa,diri yg tidak mengizinkan..huhuhuh...yerker???ehehe...banyak cerita raya...oh! tidak lupe juga my little angle ni..huh!ermmm...nantila ek..bila2 saja free pasti akan update dengan perlahan-lahan..



ok lah..chow ya!!...;p

Friday, September 24, 2010

SAAT YANG INDAH..;)

hye all!!

walaupun sudah di penghujung syawal, x kira!!mau cerita jugak tentang suasana hari raya saya bersama suami tercinta..;)

for the first time in my life celebrated raya kali ini adalah momen yg indah..utk pertama kali bergelar isteri dan oh!!!!mommy to be jugaa...alololo.!!untuk tahun pertama ni as usual lah..kite isteri2 harus beraya side asben dulu then barulah rumah parents kite pula.for me yg tinggal di umh mertua malam raya adalah malam yg syahdu,mana x nye selalu kalau belum kawen saya and my lil sis akan jadi sibuk sekali mengemas rumah,tolong mak ape yg patut tapi selalunya kitaorg tolong tengok jek..sebab mak lebih suka buat sendiri tanpa diganggu oleh anak2 daranya yg manis ini,anak2 dara yg manis hanya membuatkeje umah spt mop lantai,tukar langsir..dan mcm2 lagilah..bab cantikkan umah ni bagi je kat kitaorg..mak tau siap je sume..tapi skang sudah tidak macam dulu lagi..tahun ni my lil sis buat sorang2 xpe next raya kita wat sama2 ek..;)

ok lah..x nak cite panjang2...jom kite layan gambar ek!!!enjoy!!!!!...;p

di pagi raya bersama mifzal..cute jek pakai baju melayu siap sampin n songkok..;p

sesi bermaaf-maafan

lagi....

oh!!syahdu ok..slalu raya salam mak ngn abah..skang dah ada in law pulak..;)

ayah,kt mintak ampun n maaf kalo ade salah n silap..bla..bla..bla..seb baik x kuar itu cecair dr hidung kalo x abesla my FIL nye pipi ade kesan..hik..hik..

oh!!birasku pula..mohon ampun n maaf ea ksu kalo ade tergosip ke...ahakssss...

yeay!!dapat duit raya..thanks abg ipin..dan seperti biasa his wife akan still maintain mama hawwtttsss gitu!!;P

kak diya pula...memandangkan saya menantu yg last jadi haruslah salam ngn suuuummmmeeeee org!!ahahaha..;p

ok la..next entry we'll continue back orait!!!chow~~



Thursday, September 9, 2010



RAYA!!!..OH YEAH!!!!


hye peeps!!!

first of all saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua blogger..pembaca blog yg sudi membaca blog saya yg x seberapa ini..eheh..maaf jika ada tersilap bahasa atau menyinggung perasaan sesiapa sepanjang saya bercerita didalam blog saya ini (ade ke??) segala ape yg diluahkan didalam blog ini hanyalah mengisi kekosongan masa saya yg suka membuang masa saja..erk!!!

oh!!!tahun ini adalah tahun pertama saya bergelar isteri dan menyambut bersama suami tersayang disamping family mertua..biasalah tahun pertama haruslah side suami dulu kemudian baru saya..tapi memandangkan jarak rumah kami tidaklah jauh mane pun jadi tiap2 raya selepasa bersalam-salaman di rumah mertua saya dan suami tersayang akan terus ke rumah saya pula dan kami akan bersama2 family saya akan pulang ke kampung..
(oh!!kampung pun dekat jek..eheheh)

perasaan tahun pertama menyambut haru raya bersama family suami amat seronok dan meriah dengan kehadiran 13 orang anak2 buah suami..best2!!!(duit raya kami pun best jugak nanti..ahaha)

eh!!..ok la..org2 masjid sedang bertakbir dibawah..best..sbb kat umh saya sekali je dulu org datang takbir..pastu dah xde dah..uhuhuh...sekali lagi saya ucapkan semoga lebaran kali ini disambut dgn penuh kesederhanaan dan sentiasa mengingati insan yg serba kekurangan..akhir kata hati-hati di jalan raya ketika pulang beraya di kampung tercinta..;p




Friday, September 3, 2010

F.R.I.D.A.Y.S


yeay!!its friday babe!!!i like okeh..ehehehe....oh!!esok akan berbuka bersama teman2 riang gembira..yes!!kali ini kami akan berbuka n beriang gembira di tarbus at pyramid subang jaya..
to ina,jiji,hana,nadia,saya x sabar mau jumpe kamu2 semua tau!!!!!
ok daaaaa......
**chow**

Thursday, August 26, 2010

SELAMAT BERCUTI SEMUA!!...(;
Hello uollss!!!
wah!..pejam celik pejam celik sudah hari khamis hari ni kan??..esok kami2 yg bekerja di selangor dan mana2 tempat yg terlibat utk cuti nuzul quran akan bercuti esok..yeay!!! tapi sedih sebab asben x cuti..uhuhu..
oh!!cuti akan bersambung lagi sempena hari kemerdekaan..best2!!..pastu another week kt akn cuti lagi utk celebrate hari raya pula..citer raya ni..mcmane plak persiapan raya???hurmmm...masih blum shopping mopping lg okeh masih menunggu dgn penuh harapan utk asben tersayang said "syg jom kt shopping!!"ehehe..
ermm..oh!!keadaan mommy to be "ehem..ehem"..(silalah lihat ticker disebelah..;p) alhamdulillah sihat2 sahaja..mabuk??morning sickness??xdek cuma kembang2 tekak,loya2 tu adalah tapi x lah teruk sangat.. and saya masih lagi bole berpuasa penuh..syukur sangat2 kepadaNya yg memberi kekuatan pada saya utk menjalani ibadah puasa di bulan yg mulia ini.
selamat bercuti2 ea kawan2!!!
*chow*

Wednesday, August 25, 2010


Untuk Pengetahuan Kita Bersama..;)
Dalam sesebuah rumahtangga,isteri juga mempunyai tanggungjawab tertentu yang wajib dipenuhi,antaranya ialah:

Isteri mestilah sentiasa mentati suami mereka dan menjaga maruah suami mereka selama mana suaminya itu tidak menyuruh atau melakukan perkara yang bertentangan dengan agama.Dalam sebuah Hadis yang bermaksud, “Andainya aku ini orang yang menyuruh sesiapa supaya bersujud kepada orang,pasti aku menyuruh isteri itu bersujud kepada suami mereka”.

Isteri mestilah memberikan hak suami yang ingin menyetubuhinya pada bila-bila masa sahaja selagi ia dibenarkan oleh syara’,contohnya ketika bersih daripada haid dan nifas.

Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:
“Isteri-isteri kamu adalah sebagai kebun tanaman kamu.Oleh itu datangilah kebun tanaman kamu menurut cara yang kamu sukai,dan sediakanlah (amal-amal yang baik) untuk diri kamu;dan bertaqwalah kepada Allah SWT serta ketahuilah sesungguhnya kamu akan menemui-Nya (pada Hari Akhirat kelak).Dan berilah khabar gembira (wahai Muhammad) kepada orang beriman”- (Surah Al-Baqarah 2:223)

3. Menjaga maruah dirinya baik sewaktu di hadapan suami mahupun semasa ketiadaannya.
Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:
“…Maka perempuan-perempuan yang salih itu ialah yang taat (kepada Allah SWT dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama,dengan pemeliharaan Allah SWT dan pertolongan-Nya… -(Surah An-Nisa’ 4:34)

4. Menjaga serta membelanjakan segala harta suami dengan jalan yang baik serta dengan keizinannya terlebih dahulu.

5. Tidak boleh keluar rumah tanpa keizinan suaminya.

6. Tidak boleh menceritakan dan mendedahkan kelemahan suaminya kepada orang lain.
. Mesti bertindak sebagai penghibur hati dan sentiasa melakukan perkara yang mendatangkan kesenangan hati suami mereka.

8. Sentiasa memberikan layanan yang baik kepada suaminya.

9. Sentiasa menghormati dan taat setia pada suami sebagai ketua keluarga.
Sebagaiman firman Allah SWT yang bermaksud:

“Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan,oleh kerana Allah SWT telah melabihkan orang lelaki(dengan beberapa keistimewaan) atas orang perempuan,dan juga kerana orng lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka…” -(Surah An-Nisa’ 4:34)

Islam telah meletakkan landasan yang jelas terhadap sesebuah ikatan perkahwinan,iaitu pembinaannya mestilah di atas asas agama,buksnnya nafsu semata-mata.Oleh itu,rumahtangga yang harmoni dan bahagia akan terbentuk melalui rasa tanggungjawab masing-masing dengan sempurna,kerana perkahwinan yang diikat melalui akad perkahwinan bertujuan membentuk peribadi dan mengajak pasangan tersebut supaya berkongsi pendapat,masa,cara hidup untuk sama-sama menunaikan tanggungjawab masing-masing kearah keluarga yang bahagia.
Keluarga yang baik dan harmoni akan dapat melahirkan masyarakat yang baik juga,melalui proses pembentukan peribadi dan jiwa anak-anak,yang mana semua itu bermula daripada sebuah keluarga.Masyarakat dan negara tidak akan maju dan tidak sempurna jika ahli keluarga yang mendiami sesebuah negara itu pincang.

Justeru itulah,rumahtangga yang aman dan harmoni dapat dicapai melalui kerjasama dan tanggungjawab yang baik sesama mereka,seperti berkasih sayang,sabar,tolak ansur dan wujudnya persefahaman.Untuk mempastikan kerukunan sesebuah rumahtangga dan keluarga,Islam menggariskan peraturan tertentu yang merupakan tanggungjawab suami dan isteri,iaitu:

Suami adalah ketua keluarga.Antara tanggungjawab suami terhadap isteri dan keluarganya,ialah:

Wajib memberikan nafkah kepada isterinya selagi ia memberi kesetiaan dan ketaatan.
Membayar mas kahwin kepada isterinya.

Suami mestilah sentiasa melayan isteri dengan penuh layanan mesra dan kasih sayang.
Sebagaimana sabda baginda yang bermaksud:

“Berwasiatlah kamu supaya berlaku baik terhadap isteri-isteri.Sesungguhnya kamu mengambil mereka dengan amanah Allah SWT dan kamu menghalalkan persetubuhan dengan mereka dengan kalimah Allah SWT”-(riwayat At-Tirmidzi)

Sabda Nabi yang lain:
“Orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang baik budi pekertinya dan lemah lembut terhadap isterinya”-(riwayat Abu Daud)

Dalam keadaan lain,Al-Quran juga sentiasa menyarankan suami supaya berbuat baik dengan isteri mereka.Sebagaimana firman Allah yang bermaksud:
“…dan bergaullah kamu dengan mereka(isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik.Kemudian jika kamu(merasa)benci kepada mereka(disebabkan tingkahlakunya,janganlah kamu terburu-buru menceraikannya);kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu,sedang Allah SWT hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak(untuk kamu)
(Surah An-Nisa’ 4:19)

Sebagaiman hadis yang diriwayatkan oleh Ali bin Abi Talib yang bermaksud:
“Rasulullah SAW bersabda:Lelaki yang paling baik ialah yang amat baik terhadap isterinya,dan aku adalah yang paling baik terhadap isteriku.Tidak ada seseorang yang memuliakan wanita,kecuali dia seorang yang mulia.Tidak ada yang menghina wanita,kecuali oarang yang rendah pekertinya”-(riwayat Abu Daud)

4. Suami mestilah memberi bimbingan dan tunjukajar yang baik terhadap isteri mereka dengan didikan agama dan pengajaran yang baik dan bukan menyeksa mereka.
Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:
“Wahai orang-orang yang beriman!Peliharalah diri kamu dan ahli keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya:manusia dan batu (berhala)….-(Surah At-Tahrim 66:6)

5. Memberi layanan yang baik,samada dari segi tingkah laku,perbuatan,tutur kata dan contoh teladan yang baik.

6. Memenuhi nafkah zahir dan keperluan asasi,seperti pendidikan,pakaian,tempat tinggal dan makanan mengikut kadar kemampuan suami.

Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:
“Hendaklah orang yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya; dan sesiapa yang disempitkan rezekinya,maka hendaklah ia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah SWT kepadanya (sekadar yang mampu) ;Allah SWT tidak memberati seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya.(Orang-orang yang dalamkesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah SWT akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan.- (Surah AT-Thalak 65:7)

7. Memenuhi keperluan nafkah batin

Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud:
“Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan(jangan bersetubuh dengan isteri kamu) dalam masa datang darah haid itu,dan janganlah kamu hampiri mereka(untuk bersetubuh) sebelum mereka suci.Kemudian apabil mereka telah suci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan Allah kepadakamu.Sesungguhnya Allah SWT mengasihi oarng-orang yang sentiasa menyucikan diri”-(Surah Al-Baqarah 2:222)

8. Menjaga dan memberi perlindungan daripada sebarang ancaman dan bahaya.

9. Berlaku adil terhadap semua isteri jika mereka mempunyai lebih dari seorang isteri.

Suami mestilah menunaikan tanggungjawabnya dengan memberi nafkah kepada isterinya bergantung kepada keadaan dan keperluannya.Oleh itu Islam tidak menentukan kadartertentu dan tidak ada penentuan yang khusus,ia bergantung kepada pendapatan sert keadaan taraf hidup,kemampuan suami serta menilai keadaan keperluan.

Biarpun nafkah adalah tanggungjawab suami,namun dalam sebuah rumahtangga yang sederhana dan suami yang berpendapatan kecil,tidak menjadi kesalahan untuk isteri bekerja dan membantu suaminya demi memantapkan kehidupan rumahtangga mereka.Selain itu juga,Islam menegah isteri menuntut nafkah serta keperluan yang tidak
termampu oleh suaminya.

Seterusnya untuk menjamin keutuhan dan keluarga yang bahagia,masing-masing mestilah merelakan dan sanggup menerima hakikat keadaan rumahtangga masing-masing,terutamanya bagi suami yang tidak mempunyai pendapatan yang lebih atau tidak mampu berusaha lebih dan disebabkan taraf hidup yang tinggi,contohnya di kota dan hidup di bandar.Walaubagaimanapun,suami mestilah berusaha dan mencari rezeki yang halal dengan bersungguh-sungguh dan menunaikan tanggungjawabnya terhadap keluarga.
**Selamat membaca dan renung2kanlah**

Tuesday, August 10, 2010


RAMADHAN DATANG LAGI!!..(^,*)

assalammualaikum!!!!....

saya mau share sama kamu2 semua my gud news tapi nt dululah..bila fikir2 balik saya mau kasi surprise dulu..huh!!..nt la ek..;)
ermmm..esok adalah hari pertama bagi semua umat islam di dunia akan menyambut bulan ramadhan al mubarak..di bulan yg mulia ini saya juga seperti blogger2 yg lain ingin memohon ampun dan maaf jika terdapat salah dan silap ataupun tersinggung sepanjang saya menaip cerita2 di blog saya yg x se'best' spt blog2 kamu2 diluar sana..:)

oh!!!!tahun ni menyambut bulan puasa bersama suami tersayang dan keluarga baru..dannnnnnnnnn......insyaAllah kalau diizinkan saya akan berpuasa penuh utk tahun ini...yeay!!!!apakah????????ape pun kita.....tungguuuuuuu...saja orait!!;p


**mohon pada tuhan supaya dikuatkan semangat supaya dapat berpuasa penuh utk tahun ini ..sbb x nak ganti2 nanti...insyaAllah..







*chow*


Thursday, August 5, 2010



AAAAUUUDDITTT ISOOOOOOO!!!!

aarrgggghhhhh..mak x suka tau!!...byk keje nak kena buat,..byk keje nak kena setel..uhuhuhuh..time2 audit ni i demam la pulak..tekak sakit..elok2 i berpuasa hari ni terus buka sebab tekak sakit,nak telan pn sakit,..i kalo demam jenis panas dalam..then terus makan ubat now ok skit..

juruaudit pulak x panggil2 pun,bila nak pangil unit i nih???...hurrmm..cepat kena audit lega skit,selagi x diaudit hati x tenang jek..


oh!!sudah dipanggil la..ok la frenss!!!daaa..wish me luck okeh!!!!

~~ber "i..i" lak~~

mesti mau upload gambar..x de seri kan kalo x de gambar tol x???eheh..;p

**chow**

Wednesday, August 4, 2010

SUDAH BERSEDIAKAH ANDA????

eh!!..pejam celik pejam celik tup..tup next week kita dah start puasa kan??haish...kamu2 semua sudah abes ganti puasa ke belom???..saya???...alhamdulillah...(:

tahun ni jugak adalah tahun pertama saya bergelar isteri dan menyambut bulan puasa bersama suami tersayang seterusnya menyambut hari raya aidilfitri pulak..oh!!tahun ni sah2 lah raya pertama di rumah mertua kerana saya tinggal di sini..ish..sedih pulak bila teringat kan mak, abah n adik..*tsk..tsk..*

tapi saya bersykur sangat2 kerana rumah saya tidaklah jauh dengan rumah MIL yang saya duduk ni kerana rumah kami berdekatan sahaja..mungkin dalam satu hari bole beraya 2 rumah sekaligus..ahahah..(bole,ko potong badan ko jadi dua!!)

ape pun sudah terbayang2 dgn tanggungjawab iaitu kena bangun seawal pagi utk sediakan makanan utk sahur,kalau dulu bangun2 je makanan dah siap terhidang atas meja,nasi dah senduk dalam pinggan lagi,tinggal suap ke mulut jek...now???...erk!!!sendiri mau ingat la..ahaha..

apepun semoga saya dapat menjalankan tanggungajawab ini dengan sebaik mungkin..insyaAllah.. nak wish selamat berpuasa tapi tunggu next week lah ek lagi satu hari kita nk puasa ok x???..;p

malam ni ade BBQ di bahagian penguatkuasa,my ex-jabatan sempena meraikan boz yg lama sudah naik gred dan mendapat jawatan yg baru kira naik pangkat la senang citer dan diaorg dapat boz yg baru..sedih budak2 tu..sbb boz lama iaitu en.hishamuddin amat2 lah cool smpai bole buat lawak,gurau,.(gurau kasar pun xpe..ehehe),and dekat sangat ngan staff..mean dia bole join sekali staff2 dia la tapi masa keje he can be a serius man..sampai takut tengok muka dia..ahaha...ok la mau siap2 nih...daaa...


**chow**
BABY BARU NAD!!.....

first of of all congrates!! to my bff nadiatulindah for her first baby..opss..terenglish plak!!..ok,kt guna BM balik,.baby yg sangat cute,comel,adoreable..ermmm..x tau lah nak cakap ape..kita layan gambar je lah :)




hah!!nampak tu???si ibu sedang bersungguh-sungguh berusaha utk memberi susu pada baby..go nad!!go nad!!!..u can do it bebeh!!!..(^,*)


yes!!!...pic owner blog mst mau ade..eheh..;p.."akak2"..uhuk2!..uhuk2!..*batuk*merakam kenangan bersama nad and baby muhammad haseef ukail..fuh2!!!!mau amik aura sama nad..ahaksss...

sorry walaupun nad sudah lama deliver baby dia maybe dah sebulan lebih kot..tapi saya masih jugak mau post kat sini..bestfren la katakan..;) nad pun skarang masih dalam pantang lagi..hope semuanya baik2 saja ok nad..anyway take a gud care u n ur baby...selamat berjaga malam bagi susu..;p


**chow**

Tuesday, July 20, 2010



LAST BER'OUTSTATION' SEBELUM BULAN POSE!!!!!

hye everyone!!!!

saya berbengkel pulak,..kali ni di glory beach resort..last week kat bayu beach..adeh!!!!puas la i makan kat hotel ni...diet????ermmm..lupekan saja...ahahahaaa...2 minggu berturut2 saya di PD sahaja..seronok kann???

oh!!ini adalah kursus terakhir kerana selepas ni dah masuk bulan puasa maka kami2 urusetia di unit latihan akan berehat selama sebulan..yes!!!relax skit...dok opis prepare utk ISO plak..haish!!!

eh!..cepat betul masa berlalu..tau2 je dah pukul 10pm,yeay!!habis sudah satu hari!!esok malam tuan ydp datang,,mau spotcheck ka???ish!!!xdelah kan..beliau datang kerana ingin meninjau2 bagaimana perjalanan bengkel ini,ermm..maka esok malam saya harus sopan2 sikitlah sebab ada ydp..(;

ok la..daa..;p

psstt..sedang menghitung hari untuk satu hari saja lagi...ahahahah..


Sunday, July 18, 2010

SAYA SAKIT PERUT!!...(-__-)

termasuk hari ini sudah 3 hari saya mengalami sakit perut..tidak tau apakah yang dimakan sehinggakan menyebabkan saya berasa kurang selesa..anginkah??? atau saya sedang menghidapi gastrik???,harap2 janganla..

jika x elok jugak sakit perut ni,conform esok harus cari tukang urut profesional..ahahah...x yahla profesional sgt..ala2 pun ok jek..

yg penting..x selesa ok..sebab sakit perut dia macam nak buang air besar tapi x....aaaarrggghhh!!!
kalau ada mak kan best...mak bole urutkan perut saya...buatkan air halia utk buangkan angin dalam perut,xkan nak suruh mak mertua lak buatkan..haish!!!.saya masih malu lagi..(-_-)..

chow!!!

Thursday, July 15, 2010


GRILLED CHICKEN BURGER FROM MCD!!!!


huh!!!sepertinya mau jadi orang yang pertama yang ingin merasmikan untuk makan burger terbaru ni..dan hari ni adalah hari pertama okeh!!!!


dan saya sedang dalam proses memujuk sang suami utk ajak beliau makan ini burger...agak2 sang suami mahukah melayan tekak isterinya ini?????????hurmmm....



lebih kurang beginilah...(;

Sunday, July 11, 2010


BILA BELIAU DI DEPAN MATA....

mulut terkunci...jantungku berdebar2..apa lagi tiba-tiba sidia didepan mataku sahaja...oh!!! mau tau siapakah gerangan jejaka itu????????????????????????????????
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
macam biasala..mesti mau surprise punyeeee...hiksss..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
;
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
mau tau yaaa!!!!!!
:
:
:
:
:
:
LIHAT LAH SIAPAKAH JEJAKA ITU!!!!





Dato Seri Hj.Shafie Afdal

OHHHHHH!!!!!!!!!!......hensem okeh bila beliau betul2 didepan mata!!!*pengsan*

anyway...thanks dato seri!!!!ucapan dato seri sungguh padat!,mantap!..kebabommmm!!!

Friday, July 9, 2010

marilah ke dapur bersama enchek asben!!!!;p

tempat : dapur rumah sahaja

masa : lebih kurang jam 9.00pm (utk dinner)

chef : enchek asben

masakan : spageti carbonara sayonara ashwaryarai..huk..huk..huk..

ok...x nak komen ape2..layan gambar dulu..bagi meleleh skit air liur kamu2 semua..ahahaha...
apepun thanks yang!!!dinner malam itu sungguh sedap hingga saya berulang-ulang kali tambah..oh!!siap bawak bekal lagi esoknya g opis..ehehehe...apepun enjoiceee!!!


hah!!itu dia gaya seorang chef yg ala2 cam kat hotel concorde s.alam..ahahaha

the kuah yg sedang di masak..masih blum nampak menyelerakan lagi kan??

spageti yg telah siap!

masih lagi mengacau-kacau lagi..lagi..dan lagi...


done!!! apabila semuanya disatukan..ia nampak amat menyelerakan..btol x??
di tambah pulak dengan taburan mozarella cheese..fuh!!!!i makan x toleh kiri kanan tau...
anyway 2 thumbs up for enchek asben!!! (nak tambah ibu jari kaki ble x???hiksss;p)


yeay!!!!!this weekend jadual kami sangatlah padat,bermula dgn menonton wayang di pyramid apa lagi cite twilight la..haruslah mau tengok kan..sbb saya sudah tgok cite diaorg yg sebelum ni...cuma novel je saya x baca..ala,tgok movie pun ok je,,oh!!mau cari kasut kerja yg sudah hampir mau putus talinya...uhuhuh...then g ampang utk bjmpe kelab penyokong liverpool enchek asben..dan malam akan ke stadium bola utk menjadi penyokong die hard fan "SELANGOR" kau tetap dihatiku!!!


Thursday, July 8, 2010

Pemenang Kuiz Tajaan Maxis????

oh!!!sungguh2 terkezut okeh!! pabila saya mendapat kiriman email dari en.rizal hashim mengenai perkara tersebut..chit!!!act,bkn saya yg memasuki peraduan tersebut,ia adalah hasil idea dari asben tersayang yg saje2 memasuki peraduan itu..jadi pemenang adalah asben saya la kan??..tp saya mau tumpang sekaki bole?? memandangkan asben telah menggunakan blog saya utk mendaftar di peraduan itu..makanya..hadiah bole share x yang??..;p
dan..tidak disangka2 terpilih pulak menjadi salah seorang pemenang bagi peradua blog tersebut..jika mau tau apakah peraduan itu,kamu2 bolehlah melihatnya disini http://rizalhashim.blogspot.com/ dan email daripada en.rizal berbunyi begini:

re: tahniah - peraduan tajaan Maxis dalam blog
From:
hashim rizal Add to Contacts
To:
Salam...

Terima kasih menyertai peraduan dalam blog saya tempoh hari.

Anda antara pemenang bertuah!

Hadiah akan disampaikan pada satu tarikh yang sesuai.

Entri Puan cukup imaginatif!

Rgds

Rizal Hashim

dan hadiah adalah sehelai t-shirt yg cantik dan cute..green lagiii!!ahaks..;p
ok la..sudah masuk waktu lunch ni..mau pulang ke rumah bonda tersayang..ah!!anakmu ini sangat rindu dgn masakan bonda tahu..(padahal b4 g keje dah singgah umah dah pagi tadi..ehehe..ofis ngn umah i dekat lah katakan..)
oklah frenn..daaa...

Tuesday, July 6, 2010

Beijing Part 5

hola!!!

akhirnya..entry terakhir utk siri penjelajahan saya dan asben di kota beijing..fuh2!!!!ampun di atas kelewatan saya mengupdate entry tersebut di atas sebab2 tertentu..hiks..;p

baiklah..mari kita ikuti kisah penjelajahan kami lagi..kali ini untuk hari terakhir kami di kota beijing ini kami telah di bawa ke berjalan2 ke pusat membeli belah.oh!!saya tidak masukkan di entry yg lepas2 utk cerita shopping kami..baiklah saya cerita skit utk sesi shopping mopping nih..

utk aktiviti shopping kami telah di bawa ke Yashow Market dan Silk Street..fyi masyarakat disana amatlah kasar2 belaka..cara mereka bukan seperti cara kita di m'sia.amat kasar ok!!saya harap anda2 semua faham apa yg saya maksudkan "AMAT KASAR". saya x galakkan anda2 semua membeli belah secara berseorangan,eloklah beramai-ramai krn mereka akan memaksa kita membeli brg mereka walaupun kita baru saja bertanya harga.

jika kita tidak mahu membeli brg mereka, maka si penjual kalau boleh akan memaksa kita sehingga membeli brg mereka walau apa pun..harga yg ditawarkan pada awal adalah sangat mahal..tetapi jika kita bijak menawar harga bagi brg yg kita inginkan kita akan dapat harga serendah yg mungkin..kelebihan jika kita pandai berbahasa cina, makanya tidak jadi masalah utk mendapatkan harga yg lebih murah.

tapi pada pengalaman saya,cukuplah!!!!...ngeri beb!!!ok lah..x nk cite pjg2 lagi..seperti biasa..kita layan saja gambar2 ini...

ini adalah pintu masuk ke istana forbidden city..ia memisahkan org2 kat dalam istana tu ngn rakyat jelata..kira ini cam sempadan la..yeker???

kawasan ni kami jalan kaki smpai hujung..best byk kedai pun best2..tp sekadar lalu sahaja..nk shopping pn x sempat..huh!!oh!!jalan ni ada laluan keretapi tau.

saya memang suka berposing sampai pusing..hiks!!

tol x??..

oh!!yg ini saya sukaa...;)

gadis itu..

model zara...fuh..fuh..fuh....

mcm ni punya kedai pun ade??clio coddle okeh..

hah!!nampak x tu???tu la keretapi yg saya maksudkan..

selesai sahaja berjalan2,kami dibawa ke masjid palllllliiiiinnnggg tua sekali di beijing untuk solat jumaat bagi kaum lelaki.

nah!!!imam dormitory

dari setiap pelusuk negara kita jmpe..di sini lah kita dpt jumpe saudara sesam islam.


cantik!

ermm..

huh!!

bahagian dalam masjid

selepas solat jumaat kami singgah membeli belah dan.....


berjumpa pakcik yg menjual kacang manisss....

inilah dia kacang manis tu.

dan di sini saya ingin memperkenalkan!!!!!!!!!!!!!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
bawah lagi
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
dan lagi yer
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
;
ahahahahaha...ok2..ok2..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

memperkenalkan!!!driver bas kami...yg slalu control macho..tp cool!!;p


okeh..selesai sudah cerita saya dan asben selama 5 hari kami di kota beijing.penuh dengan memori indah yg pasti tidak akan kami lupakan..dan kami di bawa pulang ke hotel untuk beristirehat sepuas2nya kerana esok kami akan berangkat pulang.perjalanan akan mengambil masa selama 6 jam ok..kematu montot mak!!!...huhuhuhhu....

balik bilik...ZZZZzzzzzzzzzzzzzzzz

keesokkan harinya.....seawal jam 5am sudah bangun untuk berangkat pulang..harus berkumpul di airport jam 7am krn flight kami jam 9.00am.adeh...sedih pn ade gak nk tinggalkan kota beijing ni..yela..hr2 bangun g jenjalan,shopping,tgok keindahan bunga2 kat situ..best weyh..cantek sangat..walaupun agak serabut skit ngn kesesakan lalulintas..kalah jam kat k.l,kat beijing lg teruk..skit2 hon sana,hon sini..adeh!!apepun bandarnya sungguh bersih..tapi.....bab toilet plak..erkkkk..paham2 la ek..sepanjang disana air mineral adalah sahabat sejatiku.;p

sebelum pulang haruslah bergambar kenangan dgn tour guide dulu..THANKS SO MUCH MAX!!!c ya!!till wen i come to visit beijing again..

oh!!!tu pun kapal terbang kami...selamat tinggal beijing!!!!!!!

dah nak balik baru nak amik gambo kat "welcome to beijing"..huh!!

ok dah!!..setelll sudah..fuh!!!jenuh nak menghabiskan part cuti2 saya dan asben di kota beijing nih..biasala byk komitmen yg perlu dilaksanakan..

psssttt..nak tau x??saya dah gila nk bercuti tau..ermm..kemana pulak selepas ini ea??..

sdg dlm proses memujuk asben tersayang utk bercuti ke pulau pinang...pulau redang pun best jugak kan?? pulau pangkor??atau tioman??..alah..xpela,kalo dapat gi PD pn saya ok je..tu yg dekat..ngeeee~~